Skip to main content

Historie

Voetbalvereniging Zeewolde ’82

De voetbalvereniging Zeewolde werd opgericht op 12 juli 1990. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar in de jaren ‘80 ging het nog om de ‘afdeling voetbal’ van de Algemene Sportvereniging Zeewolde (ASVZ ’82). De ASVZ gaat terug naar 1982 en was een omnivereniging die in het aanstaande polderdorp sporten mogelijk maakte als voetbal, volleybal, gymnastiek en tennis. Toen de afzonderlijke takken groot genoeg waren geworden, kwamen zij een voor een op eigen benen te staan. Voor de voetballers was dat in 1990 het geval.

De voetbalvereniging was een initiatief van de bij de start nog slechts 15-jarige Leen den Boer en dertiger Gilles Geschiere, die elkaar nog kenden uit hun tijd bij Swift ’64 uit Swifterbant. Gestart werd met een voetbalveldje op het Trekkersveld, nabij het huidige restaurant Tung (voorheen ‘Asian Paradise’). De leden van de vereniging waren vrijwel allemaal afkomstig uit het grote agrarische buitengebied van Zeewolde. Er werd gestart met één senioren-, één junioren- en één pupillenelftal. Wie senior was speelde automatisch in het eerste. Kleedkamers waren er nog niet. Hiervoor fungeerden twee schaftwagens, waarin ook enkele douches waren geplaatst. In de oogsttijd kreeg het eerste elftal toestemming op een ander moment te voetballen dan op de desbetreffende zaterdag. Door de komst van het dorp in 1984 groeide de voetbalvereniging in rap tempo. De verhuizing naar sportpark De Horst aan de Horsterweg vond plaats in augustus 1984 met een wedstrijd tegen oud-Ajax.

Nieuw clubhuis

In 1997 ging het oude clubhuis, een voormalig onderkomen van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, tegen de vlakte. Het nieuwe clubhuis werd geopend door de toenmalige PSV-coach Dick Advocaat. Tot de openingsfestiviteiten behoorde verder een wedstrijd tegen Heerenveen, dat destijds werd getraind door Foppe de Haan en waarin de toen alleen nog vanuit de eerste divisie bekende Ruud van Nistelrooy een belangrijke rol speelde. De vereniging bleef groeien, waardoor in 2004 een uitbreiding van het clubhuis noodzakelijk was.

Op zaterdag 5 juli 2005 werd de toen bijna 9-jarige Regilio de Boer ingeschreven als 1000e lid van VV Zeewolde. In 2005 startte de vereniging met een eerste voetbalschool. Aanvankelijk ging het om de E-pupillen, later volgden ook die van de D en de F. In later jaren werd de benaming van de leeftijdsgroepen anders. F’s werden voortaan JO9, E’s JO11, D’s JO13 enz. Esmeralda van Dasselaar was ooit het eerste meisje dat zich aanmeldde bij de vereniging. Aanvankelijk speelde ze in jongensteam en in later jaren maakte ze furore in het vrouwenteam van VVOG. Het vrouwenvoetbal in Zeewolde kende haar ups en downs, maar anno 2022 zijn de dames niet meer weg te denken bij de vereniging. Vrijwel elke leeftijdsgroep is daarbij vertegenwoordigd. Vele jaren kende VV Zeewolde verder het G(ehandicapten)-team, waarbij wijlen Frits Tampung (1947-2021) moet worden genoemd als initiator. Vooral de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen het plaatselijke gemeentebestuur werd fameus. Andere specifieke activiteiten zijn het 35- en 45-plusvoetbal en het in 2017 gestarte Walking Football voor 60-plussers.

In 2007 ging VV Zeewolde voor het eerst op kunstgras spelen. Het ‘derde veld’ werd daarvoor gebruikt. De opening vond plaats op zaterdag 6 januari van genoemd jaar door burgemeester Ype Dijkstra en de al eerder genoemde Foppe de Haan, die een gasttraining kwam verzorgen. In 2010 kwam er ook kunstgras op het hoofdveld en het ‘multifunctionele’ veld dat samen werd gedeeld met de korfballers van KV Wolderwijd. De inzichten met betrekking tot kunstgras veranderden in de loop der jaren. In het huidige jubileumjaar 2022 werd het hoofdveld voorzien van een geheel nieuwe grasmat die ook meer aan de eisen des tijds voldoet.

Vrijwilligers en sponsoren

Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers. Elk team heeft een leider en een trainer nodig. Ook de kantine heeft ze nodig. Het barpersoneel is zowel op doordeweekse avonden als op zaterdag onmisbaar. Eveneens belangrijk zijn de sponsoren. De in 2008 opgerichte Businessclub VV Zeewolde is steeds meer de plek geworden voor de verbinding tussen de vereniging en ondernemers uit het dorp die willen ‘scoren’. De coronapandemie van 2020 en de twee jaren erna heeft het belang van de voetbalvereniging als plaats van ontmoeting eigenlijk alleen maar vergroot. Leden en sponsoren gaven massaal blijk bij de vereniging betrokken te willen blijven. Nieuwe kansen werden gevonden om iets voor elkaar te betekenen. De actie uit 2021 waarbij elk lid een hoodie kreeg, is legendarisch.

Duurzaam sportklimaat

Samen met andere sportverenigingen op sportpark De Horst werd medio 2021 de intentie uitgesproken en getekend een uitdagend en duurzaam sportklimaat vast te houden en verder te ontwikkelen. Ook de gemeente Zeewolde was volop bij de plannen betrokken. Elk van de verenigingen zal er de komende jaren van profiteren.

VV Zeewolde gaat het seizoen 2022-2023 bij de mannen in met negen seniorenteams, drie JO19, vier JO17, vijf JO15, zeven JO11 en vijf JO9. JO7 en JO8 spelen intern. Er zijn hier rond de tachtig kinderen. JO5 en JO6 hebben rond de twintig kinderen. Er zijn vijf meidenteams: MO13-1, MO 13-2, MO15-1, MO 17-1 en MO20-1.

Mannes Schoppink