Skip to main content
Bron: Zeewolde Actueel, Foto: UEFA

 

ZEEWOLDE – Ruud Dokter kreeg woensdag 27 september uit handen van Frank Ludolph (UEFA Head of Technical Development) een award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de voetbalsport. De prijs was met name gericht op de groei en voortgang van de coachopleidingen in Europa. De voormalige KNVB-coach ontving de onderscheiding tijdens de Coach Education Conference (CEC) in het Zwitserse Nyon, waarbij alle Heads of Coach Education van de 55 aangesloten Europese landen aanwezig waren.

Bondscoach

Zeewoldenaar Ruud Dokter (68) werd vooral bekend als coach bij de KNVB. Zelf voetbalde hij ooit bij hoofdklasser GRC uit Groningen, SC Makkinga en VV Helpman. Parttime begon Dokter in 1979 voor KNVB te werken. Hij werd afdelingstrainer in de toenmalige Afdeling Groningen van de voetbalbond. In 1990 trad hij fulltime in dienst van de KNVB. Zo was hij van 1995 tot 2001 bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal, bondscoach van O14, O15 en O16 (jongens) en assistent-bondscoach van Jong Oranje (mannen). Van 2001 tot 2003 coachte Dokter Qatar O21, om vervolgens (weer) bondscoach te worden van O16 en (later) O18. Tevens ging hij voor de KNVB werken als stafdocent van de Academie. In de jaren die volgden leverde hij een grote bijdrage aan het ontwikkelen en uitvoeren van de opleidingen voor voetbalcoaches op het hoogste niveau, het opleiden en begeleiden van docenten en het meedenken in het ontwikkelen van les- en leermateriaal.

Ierse voetbalbond

In de zomer van 2013 volgde Dokter Wim Koevermans op als technisch directeur (‘high performance director’) bij de Ierse voetbalbond FAI. Deze functie vervulde hij tot eind 2021. Na zijn terugkomst in Nederland was hij als adviseur betrokken bij het opzetten van de nieuwe organisatiestructuur van de KNVB Academie voor het opleiden, begeleiden en bijscholen van docenten. Tot vorig jaar was Dokter tevens panellid van de JIRA, een commissie waarmee hij met zo’n 25 collega’s uit verschillende landen verantwoordelijk was voor de opleidingen in Europa. Als technisch adviseur van de UEFA leverde hij ten slotte een grote bijdrage aan het positioneren van het belang van voetbalcoaches (m/v) binnen Europa. Dit alles weerhield Dokter er niet van zich ook bij VV Zeewolde actief op te stellen. Hij is bij de club lid van de technische commissie en helpt er zodoende de voetbalinhoudelijke kant te bewaken.

Erkenning en stimulans

Dokter had bij het congres in Nyon geen moment in de gaten in het zonnetje gezet te zullen worden. “Een collega van mij die vorig jaar afscheid had genomen, werd online geëerd”, zegt hij nietsvermoedend in de zaal te hebben gezeten. “Toen zei Frank Ludolph dat er nog iemand was met wie de UEFA heel blij mocht zijn en dat die wel in ons midden zat. Ik zat te denken: dat zou die weleens kunnen zijn of die… En ineens zie ik mijn eigen foto! Ja, ik was echt verrast.” Dokter had nog niet eerder een prijs of award gewonnen, maar ziet deze wel als een erkenning. “Er kwamen allerlei mensen aan het woord die iets over mij vertelden. Er werden leuke dingen over mij gezegd en dat raakte me toch wel. Het is altijd mooi om waardering te krijgen.” De award is voor Dokter tevens een stimulans bij het uitvoeren van zijn diverse werkzaamheden bij de verschillende voetbalbonden. “Ik blijf actief als technical instructor bij de UEFA en als docentbegeleider bij de KNVB.”