Skip to main content

Een noodkreet. Diverse berichten de afgelopen dagen. Van belangenverenigingen, van club. Maar eigenlijk ook al sinds begin dit jaar 2022. Energiecrisis treft ook sportverenigingen. Clubs verbieden hun leden om te douchen, clubs trekken aan de bel bij Gemeentes, clubs staan op omvallen…

Algemeen
Sportclubs vrezen dat ze de winter niet doorkomen door de hoge energiekosten en smeken om extra steun bij de overheid. Uit een enquête onder 1200 sportverenigingen blijkt dat sportbestuurders met hun handen in het haar zitten.

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd sportclubs te steunen, maar volgens veel bestuurders komt daar weinig van terecht. Minister Helder zegt in een reactie dat we dit samen zullen moeten doen, de overheid kan volgens haar niet van iedereen de kosten voor 100 procent compenseren.

Zijn sportverenigingen te belangrijk om om te vallen, omdat we in Nederland nu al te maken hebben met bewegingsarmoede? Of heeft de minister een punt en moeten organisaties zelf in actie komen om omvallen te voorkomen?

Een ding is wel duidelijk en daar zijn het allemaal over eens. Het verenigingsleven is belangrijk, zéér belangrijk. Voor het bewegen, de sociale contacten, het actief zijn, deelnemen als speler of vrijwilliger. Brengt mensen met elkaar in contact, “verbinding”, bij jouw club. Gelukkig hebben we het besef hoeveel mensen in Nederland verbonden zijn aan een vereniging, het laatste stukje cement in een toch al wat polariserende samenlevering.

VV Zeewolde
Hoe is dit bij onze club, VV Zeewolde?

Wat ons, VV Zeewolde, betreft gaan we ook samen onze schouders eronder zetten. Wij willen voorkomen dat VV Zeewolde de energierekening niet meer kan betalen, dat de contributie omhoog moet, dat kinderen moeten stoppen bij hun voetbalvereniging, dat stukje van onszelf gaan missen…..

Om maar met de deur in huis te vallen. Ons energieverbruik, het elektriciteitsverbruik dat wat we moeten afrekenen met onze leverancier, is nog maar 30% van het elektriciteitsverbruik wat we jaren geleden hadden. Ons gasverbruik is fors in m3, gelukkig qua prijs nog tot en met 2022 een vast contract, maar vanaf 2023 dus variabele tarieven……

Bij de huidige prijzen en contracten verwachten we dit jaar € 10.000 meer kosten te hebben. Voor volgend jaar, bij een variabele gasprijs, nog eens € 25.000 meer dan 2022. Forse bedragen die we nu nog kunnen dragen, maar niet voor de komende jaren. Dus we moeten investeren! En we nemen andere maatregelen. Alle beetjes helpen.

Maatregelen
Al in 2016 heeft de vereniging 200 zonnepanelen geplaatst. Met een opbrengst waar we nu nog steeds, zeker bij deze hogere energieprijzen, de vruchten van plukken. De match is er niet helemaal, in de zomer wordt veel opgewekt, in de herfst en winter hebben we een hoog verbruik. Verder hebben we in 2016 ook LED verlichting geplaatst op veld 2. En vervolgens in januari 2022 (vooruitziende blik….) ook nog eens LED-verlichting op veld 1 en MF-veld. Alleen ons natuurgrasveld 4, extra veld voor af en toe trainingen, moet nog over op LED. De zonnepanelen leveren veel energie, voor ons dagelijkse gebruik en verder wordt het restant terug geleverd aan het net.

Deze zomer hebben we verdere maatregelen besproken. We investeren een beetje in windenergie, via Windpark Zeewolde. Belangrijker: we moeten van het gas af. Gas dat we nu gebruiken in de keuken (frituren, koken), verwarming van kantine en kleedkamers en warm water douches. Dit betekent ook forse investeringen in bijvoorbeeld warmtepompen, zonneboilers en airco’s (omgekeerd ten opzichte van de zomer). Offertes zijn opgevraagd, belangrijk om verantwoorde keuzes voor de langere termijn te maken.

Investeringen en subsidies
De kosten gaan voor de baat uit. Oftwel we moeten eerst investeren om vervolgens voordelen te realiseren. Voordelen ten opzichte van de huidige situatie met hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Wij hopen dat de elektriciteitsprijzen op termijn weer iets gaan dalen.

We hebben in het verleden bij aanschaf zonnepanelen en LED-verlichting gebruik gemaakt van verschillende subsidies en bijdragen, in 2022 ook nog via de Gemeente Zeewolde, Stap in de Energietransitie. En we gaan nu gebruik maken van de TEK, Regeling Tegemoetkoming Energiekosten. Wij komen daarvoor in aanmerking, zeker gezien ons verbruik.

Ook voor de komende perioden gaan we kijken hoe wij de investeringen gaan financieren. Met BOSA-subsidie, 10% extra voor milieu, ISDE en gemeentelijke bijdragen, zie berichtgeving over Energieloket Zeewolde en Stap in de Energietransitie. Opdat het restant van de te financieren bedragen door de club nog zijn te behappen. En wij daar de komende jaren de vruchten van kunnen plukken. De energiekosten en contributies VV Zeewolde betaalbaar houden.

Het bestuur